Brukermedvirkning er en lovfestet rettighet som har som mål å bedre kvaliteten på tjenestene ved at brukerne får reell innflytelse på valg og utforming av tjenestetilbudet. Brukermedvirkning innebærer at tjenestetilbudet så langt som mulig utformes i samarbeid med brukeren, og at det legges stor vekt på hva brukeren ønsker.
Brukermedvirkning er en rettighet som er lovfestet i en rekke lovverk. Noen er listet opp under her;
Bruker og pasientrettighetsloven § 3-1
Helse og omsorgstjenesteloven § 3-10
Forskrift om medvirkningsordninger
Lierne kommune har flere formelle medvirkningsarenaer for barn og unge i kommunen.
Barn og unges medvirkning på systemnivå
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har laget en veileder om hvordan du kan involvere barn og unge i medvirkningsprosesser på systemnivå. Målgruppen for veiledningen er ansatte i statsforvaltningen, fylkeskommuner og kommuner.
Veiledningen inneholder
- beskrivelse av retten til medvirkning generelt
- ulike tilnærminger og prinsipper for gode medvirkningsprosesser på systemnivå
- sjekkliste for hvordan man kan ivareta disse prinsippene
Lenke til veilederen finner du her; Prinsipper og råd: Barn og unges medvirkning“
Prinsipper for medvirkningsprosesser
Veilederen slår fast noen prinsipper for medvirkningsprosesser som inkluderer barn og unge. Prosessene skal være:
Ungdomsrådet
Alle kommuner i Norge skal ha et ungdomsråd. Ungdomsrådet består av samfunnsengasjerte ungdommer i alderen 14-18 år som er hjemmehørende i Lierne. Kommunestyret oppnevner 2 medlemmer og 2 varamedlemmer som sitter i 2 år i Lierne ungdomsråd.
Møtene i ungdomsrådet avholdes på kveldstid, på kommunehuset ca. 1 gang i måneden. Utvalgsmedlemmene får honorar for deltakelsen.
Det er formelt, med faste møter i forkant av kommunestyremøter.
Ungdomsrådet arbeider for et positivt oppvekstmiljø gjennom aktiviteter og tiltak for alle barn og unge i kommunen.
Rådet tildeles ungdoms relevante saker til uttalelse – ikke vedtak. Ungdomsrådets møter skjer tidlig i den politiske saksgangen, slik at ungdomsrådets protokoller er tilgjengelige for politikerne i de vedtaksberettigede organene (formannskap og kommunestyret) i forkant av politisk behandling/vedtak. Ungdomsrådet kan også fungere som høringsinstans i enkelte saker der en kommunal saksbehandler ønsker ungdommers innspill i forbindelse med skriving av politiske saker.
Medlemmer i ungdomsrådet kan på eget initiativ uttale seg i andre saker. Når det gjelder fordeling av interne oppgaver og rutiner, kan ungdomsrådet selv gjøre vedtak. Bl.a valg av leder eller hvorvidt arbeidsoppgaver skal fordeles på flere i rådet.
Ungdomsrådet blir invitert til workshop og seminarer i kommunen, fylket og på landsomfattende ungdomsmøter. Deltakelse på workshops og seminarer er frivillig.
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har laget en veileder i arbeidet med ungdomsråd.
For å komme i kontakt eller få mer informasjon, kontakt sekretær Victoria Westberg på e-post victoria.westberg@lierne.kommune.no
Elevråd
Det blir valgt inn en representant og en vara i hver klasse fra 5.-10. trinn. Møter ca. hver måned og noen ganger ved behov.
Elevene tar med saker fra klassene i i møtene og informerer klassene i etterkant av møtene. En lærer er med (det er den samme hele skoleåret). Det blir valgt leder, nestleder og sekretær i starten av hvert skoleår
Råd for eldre og personer med funksjonsnedsettelse
Informasjon om rådet..